20/12/2023

Mocyclette bouwt de eerste elektrische deelfietsen van Blue-bike

Blue-bike en de stad Leuven lanceren vandaag de eerste circulaire elektrische Blue-bikes in België. Voor Blue-bike is dit de start van een ambitieus programma om op meer dan 120 locaties in het land elektrische deelfietsen aan te bieden. Mocyclette, het maatwerkbedrijf uit Lokeren, bouwt de circulaire elektriscche Blue-bikes. 

Het project is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen Blue-bike en MoCyclette. De circulaire e-bikes zijn ontstaan binnen het kader van het BBBC-project (Belgium Builds Back Circular), gefinancierd door het Europese fonds 'Next Generation EU'. De circulaire aanpak van Blue-bike betekent dat bestaande Blue-bikes zijn omgebouwd tot elektrische varianten, met behoud van het vertrouwde design en functionaliteiten.

De e-Blue-bikes worden gebouwd door Mocyclette uit Lokeren. De fietswerkplaats van Maatwerkbedrijf Mo-Clean is pionier in design en productie van circulaire fietsen in België. “Bij het bouwen van de circulaire e-Blue-bikes worden zoveel mogelijk goed werkende onderdelen van de afgeschreven Blue-bikes hergebruikt. De draaiende onderdelen zoals de trapassen, de ketting, de wielen en de naafversnelling zijn nieuw en van topkwaliteit. Ook het remsysteem en de elektrische installatie zijn nagelnieuw. Door de combinatie van nieuwe en hergebruikte onderdelen is een e-Blue-bike van topkwaliteit gerealiseerd die voor 43% in gewicht circulair is gebouwd”, licht Jo De Niel van Mocyclette toe. De productie van de e-bikes creëert bovendien nieuwe jobkansen voor de medewerkers van Mocyclette. Het reviseren van afgeschreven fietsen, het reinigen en hergebruiken van onderdelen en het monteren van nieuwe componenten tot een performante e-bike is een arbeidsintensief proces. “Als sociale fietsonderneming nemen we graag het voortouw in de transitie naar een lokale en circulaire fietsproductie die grondstoffen hergebruikt en de CO2-uitstoot in de productie van e-bikes drastisch vermindert”, besluit De Niel.


“De productie van deze e-bikes past perfect in Blue-bikes zero-waste filosofie. We doopten onze reguliere Blue-bikes om tot circulaire e-bikes met oog voor zorgzaam gebruik van grondstoffen en materialen”, licht Bram Dousselaere van Blue-bike toe. “Bovendien streven we ernaar om ze maximaal te herstellen en hergebruiken. De batterij kan eenvoudig hersteld en vervangen worden. Zo benutten we kostbare grondstoffen als lithium tot het uiterste.” De nieuwe batterijen volgen de strengste Europese richtlijnen en worden hersteld door Bikebat, een ervaren speler inzake herwaardering van versleten batterijen. Waar kan, worden de batterijen hersteld om ze opnieuw in omloop te brengen. De fietsbanden bestaan dan weer voor 70% uit gerecycleerd materiaal. Als hun levenscyclus erop zit, worden ze teruggegeven aan de producent in plaats van ze weg te gooien.

Toekomst van Duurzame Mobiliteit
De introductie van elektrische deelfietsen markeert een belangrijke mijlpaal in de overgang naar duurzame mobiliteit. Blue-bike streeft ernaar meer mensen te overtuigen om de auto te laten staan en te kiezen voor een duurzaam alternatief, zelfs voor langere afstanden en heuvelachtige trajecten. Ze geven het fietscomfort voor langere en heuvelachtige afstanden namelijk letterlijk een duwtje in de rug. “We zijn ervan overtuigd dat op deze manier nog meer mensen ervan te kunnen overtuigen om de auto te laten staan en ook voor langere trajecten te kiezen voor een duurzaam alternatief”, klinkt het bij Blue-bike.

Circulaire e-Blue-bikes en duurzame tewerkstelling fietsen hand in hand
De lancering van de elektrische deelfietsen van Blue-bike betekent voor Moclette de bekroning van een intensief traject van ontwikkeling en design van de circulaire e-bike, het bouwen van een professionele fietswerkplaats, het ontwerpen van een werkproces op maat van onze werknemers in de sociale economie. Dat heeft geleid tot verschillende prototypes van circulaire e-bikes die door het kritische team van Blue mobility zeer grondig werden getest. Het resltaat is een circulaire elektrische Blue-bike die alle kwaliteitstesten met glans heeft doorstaan. Dat is het resultaat van ploegwerk, maar toch ook voor een groot deel de verdienste van ingenieur en projectleider Jef Jonckers, die met visie, ervaring en kunde het team van Mocyclette heeft geleid tot een ploeg van bekwame fietsenbouwers. Dat deze ploeg het vertrouwen krijgt van Blue-Bike om hun vloot elektrische deelfietsen te bouwen is een opsteken voor het Mocyclette team, voor de circulaire transitie in de fietsbranche en voor de jobzekerheid van onze medewerkers. 




© 2024 Maatwerkbedrijf Mo-Clean vzw • BE 0453.129.362nieuwsbriefprivacy policycookie policysitemapcontactaanvraag Quoted: Websites met méér
Om uw surfervaring te verbeteren maakt Mo-Cyclette gebruik van cookies. Meer informatie   OK