Twee circulaire pioniers onder de doelgroepwerknemers
Maatwerkbedrijf Mo-Cyclette in Lokeren is de trotse producent van de eerste circulaire fiets op de markt in België, een duurzame fiets grotendeels gemaakt van reeds gebruikte onderdelen. Anders geformuleerd, van circulaire grondstoffen. Mo-Cyclette is vooral trots op het feit dat die 'circulaire fietsen' worden gebouwd door doelgroepwerknemers.
We stellen je twee van onze pioniers voor, Hans DB en Christophe E. Want zij zijn inderdaad de eerste doelgroepwerknemers die werken aan onze milieuvriendelijke fiets.
First thing first: wat is een circulaire fiets?
Heel kort uitgelegd? Een circulaire fiets is een ‘nieuwe fiets’ die deels wordt gemaakt met basisonderdelen afkomstig van oudere, al gebruikte fietsen. De stevige en duurzame onderdelen van oudere fietsen krijgen dus een tweede leven. Een circulaire fiets is met andere woorden een milieuvriendelijke fiets.
De VDAB stuurde Hans DB drie jaar geleden naar Fietspunt Lokeren omdat zijn interesse uitging naar alles wat met fietsen te maken heeft. “Van opleiding ben ik lasser, de overstap naar fietsherstellingen was dus niet zo groot,” vertelt Hans.
Na twee jaar stapte hij over naar de fietswerkplaats van Mo-Cyclette, gelegen naast de gelijknamige fietsshop in Lokeren aan het station. “De bazen merkten dat er in mij iets meer zat dan iemand die enkel kleine fietsherstellingen aankan. Daar ben ik anderhalf jaar aan het werk geweest. Een paar weken geleden hebben ze me gevraagd of ik het zag zitten een van de eerste doelgroepwerknemers te worden die een circulaire fiets in elkaar steken.”
Verandering is niet gemakkelijk
De verandering van werk én van locatie gaf Hans toch wel wat stress. “Iedereen heeft het wel eens lastig met veranderingen. En ik zeker, aangezien ik autisme heb. Sommige dingen voel ik vrij goed aan, andere dan weer helemaal niet. Tof is wel dat ik hier in een klein groepje ben terechtgekomen."
"Bij het Fietspunt in Lokeren had ik veel contacten met klanten en dat lukte vrij goed. Maar ’s avonds moest ik daar toch wel serieus van bekomen. Hier doe ik leuk werk dat ik aankan en ik sta onder begeleiding van Jef. Dat is zo’n rustige man. Die maakt me vanzelf ook rustig", lacht Hans.
Wellicht zal de verkoop van de circulaire fiets binnenkort stijgen. Iedereen houdt immers van een hippe fiets die de kenmerken heeft van een retro fiets. Maar dat betekent dat er meer werk aankomt dat door meer doelgroepwerknemers moet worden uitgevoerd. Wellicht zal het kleine groepje van nu een grotere groep doelgroepmedewerkers worden.
Hans ziet een grotere groep collega's echter wel zitten. “Ik kan me goed concentreren op mijn werk en echt focussen op wat ik doe. Ik zet gewoon alle geluiden rond mij uit. En raak ik een beetje overprikkeld, dan kan ik om de twee uur een kwartiertje stoppen en rusten.”
Taken doelgroepwerknemers bij de productie van een circulaire fiets
Er is een waaier van taken en elke doelgroepwerknemer mag mee beslissen wat hij wil doen. In de mate van het mogelijke wordt er naar hun wensen geluisterd.
“We selecteren alle goede fietsonderdelen van een oudere fiets om te hergebruiken in een circulaire fiets”, vertelt Hans. “We selecteren de goede spatborden, wassen ze af, halen de blutsen eruit met hamer en beitel, polieren ze zodat de krasjes verdwijnen en doen het spatbord opnieuw blinken… Na onze behandeling ziet het spatbord er vrijwel uit als nieuw."
"Verder hou ik me bezig met het schoonmaken, reinigen en oppoetsen van de zadelpennen waar het zadel komt op te zitten. En binnenkort leer ik nog heel veel andere zaken aan.”
Het werk dat Hans nu doet bij verschilt van wat hij vroeger deed, maar hij heeft er alle vertrouwen in. “Als fietshersteller in Lokeren kwam ik in contact met verschillende mensen en problemen. Hier zal ik vaker dezelfde taken doen."
"Ik zal een fietsmodule in elkaar steken op mijn eigen werkbank in mijn eigen werkplaats. Zodra ik de module klaar heb, schuift die dan door naar de volgende werkbank. Daar staat iemand die de volgende module in mekaar steekt. Iedereen wordt verantwoordelijk voor zijn eigen module. En uiteindelijk ook voor de hele circulaire fiets.”
Opleiding doelgroepwerknemers
“Tijdens de werkuren heb ik een opleiding als fietshersteller gekregen in het CVO Focus in Lokeren”, vertelt Hans, “maar het meest heb ik toch geleerd in de praktijk, in de fietswerkplaats van Mo-Cyclette. Elke dag leerde ik iets bij, want elke fiets is hetzelfde en toch weer anders. Over e-bikes moet ik wel nog veel leren.”
Hans voelt zich hier op echt zijn plaats. “Ik heb al veel ervaring en leer dan ook vrij vlug nieuwe dingen aan. Ik heb in veel verschillende branches van de metaalnijverheid gestaan, in de carrosserie, in de plantensector en ook bij Mo-Cyclette. Dat is wellicht de reden waarom ze me hebben gevraagd om mee te helpen aan de opstart van deze circulaire fiets. Iemand die veel weet en kan is bruikbaar bij de opstart van iets nieuws.”
Doelgroepwerknemers zijn fier op wat ze doen
Hans beseft maar al te goed dat de grondstoffen ooit uitgeput zullen raken, en dat er dus geen andere keuze is dan producten en materialen te gaan hergebruiken. “Dat is iets wat we hier nu al doen. Eigenlijk werk ik nu al aan een betere wereld. Dat idee vind ik niet alleen fijn, het maakt me ook trots”, lacht Hans.
Ook de groepsgeest en de werksfeer vindt Hans heel aangenaam. “Als er iets op onze maag ligt, dan zeggen we het gewoon. Op die manier raakt alles vlug opgelost. Ik heb een job die ik graag doe, leuke collega’s, haalbare werkuren en rustige mensen om me heen. Ik kijk er enorm naar uit om nog heel veel nieuwe zaken aan te leren," lacht hij.
"En weet je wat ook zo leuk is? Dat men hier aandacht heeft voor mij. Met mijn autisme heb ik het niet altijd makkelijk, maar daar houdt men hier altijd rekening mee. Ze verstaan dat ik het met bepaalde situaties soms moeilijk heb.”
“Het leven loopt niet altijd zoals je het wilt”
Christophe E. komt als tweede doelgroepwerknemer aan het woord. Ook hij is onlangs gestart in het Fietspunt in Lokeren. “Na mijn studie als vertaler Engels-Duits had ik een toffe job als redacteur, maar door een herstructurering moest ik gaan”, vertelt Christophe. “Na een extra VDAB-opleiding werkte ik als procesoperator, maar ook dat bleef niet duren."
"Het leven loopt niet altijd zoals je het wilt. Er zijn maar een paar verkeerde keuzes en gebeurtenissen nodig om de weg in het leven een beetje kwijt te raken. Ik ben lang werkloos geweest en om weer wat werkstructuur op te bouwen gaf de VDAB me de raad het te proberen als doelgroepwerknemer. Ik kreeg een attest dat me 5 à 6 jaar toegang geeft tot de sociale economie en op die manier ben ik hier beland, meteen in de circulaire economie, en ik ben hier graag!”
Vorige maand vroegen de mensen van Mo-Cyclette aan Christophe of hij wou werken als een van de eerste doelgroepmedewerkers bij de productie van een circulaire fiets. “Dat zag ik meteen zitten. Ik ben hier nu drie weken bezig en tot nu toe heb ik alle dagen iets nieuws geleerd, ik ben hier als het ware permanent in opleiding. Jef is een prima kerel die alles perfect uitlegt, twee keer en zelfs drie keer indien nodig. Iets wat ik soms wel nodig heb”.
Graag als doelgroepwerknemer aan de slag blijven
“Ik werk nu vijf dagen per week, ik begin om 8 uur en ben om 16 uur al klaar. Alle collega’s hier zijn vriendelijke en rustige mensen, en dat is een echte verademing. Ook het technische aspect is leuk en interessant. Bovendien houd ik niet van onverwachte dingen. Van mij mag de werk dag héél gestructureerd verlopen. En dat is hier het geval.”
Luc De Boever, voorzitter van Mo-Clean, heeft in de voorbije maanden de zoektocht naar een nieuwe directeur geleid en is blij met de uitkomst van de procedure:
MEER INFODe Fietsambassade herwaardeert oude huurfietsen samen met Mocyclette. De eerste 200 exemplaren worden momenteel geleverd.
MEER INFOOp 17 mei 2024 behaalden Mo-Clean en Mocyclette het BC 9022 kwaliteitslabel.
MEER INFO