03/10/2022

De frames van de circulaire fietsen krijgen een poederlaklaag

Je weet het wellicht al, Mo-Cyclette produceert als een van de weinige in België een circulaire fiets. In het kort is dat een fiets die deels is samengesteld uit herbruikbare onderdelen van oudere fietsen, zoals het frame en de voorvork. Metallics Van Cauteren in Dendermonde staat in voor het poederlakken van het frame.

Het bedrijf zorgt eerst voor een voorbehandeling van het frame, brengt er vervolgens een poederlaklaag op aan en stopt het dan in de oven. Het resultaat van dit proces? Het fietskader krijgt een mooie esthetische en duurzame afwerking. Want poederlak is inderdaad bestand tegen werkelijk alle weersomstandigheden. Wist je dat ook het chassis van oldtimers en moto’s soms gepoederlakt wordt? En dat dat gebeurt net omwille van de duurzaamheid? Karine Van Cauteren vertelt je er alles over.

Hoe verloopt het poederlakken van het frame van een fiets?

Karine Van Cauteren: “Eerst stralen we de fietsframes. Dat betekent dat we alle verf, roest en andere onzuiverheden verwijderen. Vervolgens gaan we over tot het poederlakken van het frame. Zoals de naam het al aangeeft, is poederlak geen verf maar wel een soort poeder. Dat poeder spuiten we op elektrostatische wijze op de fietskaders en dan gaan ze de oven in. Eerst smelt het poeder, vervolgens wordt het gebakken."

“Het resultaat van het poederlakken van het frame? De fiets krijgt een stevige en duurzame laklaag.”

Mo-Cyclette werkt bij voorkeur samen met lokale partners

“Mo-Cyclette heeft als maatwerkbedrijf een duurzame en groene missie. Bij het zoeken naar partners geven ze dan ook de voorkeur aan bedrijven die in de buurt liggen. Aangezien ze fietspunten hebben in Lokeren, Dendermonde en Zele passen wij perfect in dat plaatje. De mensen van Mo-Cyclette zijn bij me langsgekomen en hebben uitgelegd wat ze deden, onder meer in hun fietswerkplaats en fietsshop in Lokeren."

"Ik heb op mijn beurt uitleg gegeven over wat wij doen en een offerte gemaakt voor het poederlakken van het frame van een fiets. Vervolgens hebben we een vijftal frames van een poederlaag voorzien. Voor die test zijn we trouwens met glans geslaagd. We zijn ook al bezig sinds 1997, we weten dus heel goed wat we doen.”

Poederlak is duurzaam en sterk

“Poederlakken is veel steviger dan gewone verf, net omdat het gebakken wordt”, vertelt Karine. “In ons bedrijf behandelen we alle mogelijke staalconstructies zoals leuningen, trappen, stalen ramen, deuren en hekwerken. We stralen alles, metalliseren het product indien het bedoeld is voor buiten om het te beschermen tegen roest, en gaan dan over tot poederlakken. Het geheel gaat in onze oven, een mastodont van 10 meter lang, 3 meter hoog en 2,5 meter breed. We hangen alles op aan een balk en stoppen de oven uiteraard zo vol mogelijk, want een bakbeurt vraagt behoorlijk wat energie. We vullen dus alle gaatjes op.”

“Poederlakken van het frame is een heel duurzaam procedé en een van de sterkste methoden om te lakken. Het resultaat gaat jarenlang mee. Ons werk overleeft alle weersomstandigheden gedurende 20 à 30 jaar.”

Alle RAL-kleuren mogelijk bij het poederlakken van het frame

“We kunnen een fietskader alle mogelijke RAL-kleuren geven, maar Mo-Cyclette heeft voor hun basismodel gekozen voor matzwart. Dat kleur is uiteraard ook mooi, want het roept associaties op met een retro fiets. De vijf eerste testfietsen hebben we in een geel jasje gestopt. Ik was zo onder de indruk van het concept dat ik onmiddellijk een circulaire fiets heb aangekocht. Ik rijd dus nu rond op een gele circulaire stadsfiets. Het gaat om een elektrische damesfiets en die bolt fantastisch goed.” 

“De circulaire fiets bevalt me enorm goed en ik ben er héél tevreden mee. Hij ziet er niet alleen mooi uit maar rijdt ook heerlijk. Zodra het weer en het werk het toelaten, rijd ik met de fiets naar kantoor. Ik kijk er nu al nu naar uit om deze zomer veel meer te fietsen. Telkens als ik de brug overfiets doe ik dat met een glimlach op het gelaat. Zo goed dat mijn fiets bolt!”

“Het hergebruik van materialen in een circulaire fiets vind ik een enorme meerwaarde. Het idee dat ons bedrijf door het poederlakken van het frame bij het procedé betrokken is, maakt me helemaal warm vanbinnen. Ook het sociale aspect is mooi, het bieden van kansen aan doelgroepmedewerkers of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De filosofie achter Mo-Cyclette is zeker een toegevoegde waarde.”

Mo-Cyclette is duidelijk een ‘ander’ bedrijf

“De relatie met de mensen van Mo-Cyclette is heel speciaal. We werken hoofdzakelijk B2B en merken dat de bedrijfsfilosofie en de bedrijfscultuur van Mo-Cyclette anders is. Het is dan ook een bedrijf actief in de circulaire economie. Ik vind het een echte meerwaarde dat doelgroepmedewerkers de circulaire fiets in elkaar steken, en dan nog in Lokeren. Een maatwerkbedrijf als Mo-Cyclette geeft mensen die niet in het reguliere arbeidscircuit terechtkunnen de kans om in de maatschappij te integreren."

"Voordat ik met Mo-Cyclette kennismaakte had ik nog niet van een maatwerkbedrijf gehoord. Ik kende wel de naam beschutte werkplaats maar de nieuwere term maatwerkbedrijf was me ontsnapt. Alle respect voor de doelgroepmedewerkers én werkleiders die werkelijk prachtig werk verzetten.”

Boost voor ons toch al vrij groene bedrijf

“We werken al vrij milieubewust en zijn een relatief groen bedrijf. Jaren geleden al hebben we bewust gekozen voor poederlak omdat er geen solventen in zitten zoals je die wel terugvindt in verf. Uiteraard hebben we behoorlijk wat energie nodig om onze oven te doen werken, en er is de uitstoot van de verbranding van mazout. Maar al de rest wordt gestuurd door elektriciteit."

"Bovendien zorgen we ervoor dat de rest van de poederlak dat onder meer tijdens het poederlakken van het frame op de grond valt, wordt gerecycleerd. Een bedrijf in het Gentse maakt er isolatie van om te gebruiken in auto’s. Al bij al zijn we er bijzonder trots op partner te zijn in dit mooie verhaal van circulaire economie”, besluit Karine.

Meer vragen over onze circulaire fiets?

Neem contact met ons op. We beantwoorden je vragen graag.

 

© C’bon




© 2024 Maatwerkbedrijf Mo-Clean vzw • BE 0453.129.362nieuwsbriefprivacy policycookie policysitemapcontactaanvraag Quoted: Websites met méér
Om uw surfervaring te verbeteren maakt Mo-Cyclette gebruik van cookies. Meer informatie   OK